Morten cyklede 10.000 ind til Nyreforeningen

Som et personligt mål deltog Morten i juni måned i et af Danmarks hårdeste 24-timers cykelløb. Samtidig har han gennem løbet samlet ind til Nyreforeningen via BetterNow. Han er i øvrigt selv nyresyg, men det hindrede ham ikke i at levere både en flot præstation og et imponerende indsamlingsresultat.

Livet med en kronisk sygdom kan bringe store udfordringer med sig, og måske lægge en dæmper på livskvaliteten og ambitionerne. Men det behøver ikke at afholde en fra at forfølge sine mål – det er Morten Lomholt Viborg et godt eksempel på.

Den første weekend i juni deltog han i Melfar24, et cykelløb der foregår i området omkring Middelfart, og som kort fortalt går ud på at køre så langt som muligt på 24 timer. Det er særdeles fysisk krævende for den gennemsnitlige dansker, ikke mindst for en der lever med en kronisk nyresygdom som Morten.

10.200 kroner fik Morten indsamlet gennem sin flotte indsats. Ideen om at samle ind til gavn for Nyreforeningen kom helt af sig selv.

”Jeg har set en masse sportsevents, hvor deltagerne samler ind til alle mulige formål, og så gav det bare mening, at det var det, jeg skulle gøre. Jeg er blevet overrasket over den opbakning, der har været. Det er rørende, at folk, jeg slet ikke kender, har givet et bidrag. Det vigtigste er, at man spreder et godt budskab,” siger Morten, som samtidig takker alle for den store opbakning omkring indsamlingen.

I et halvt år op til løbet har han trænet intensivt på cyklen i flere timer om dagen op til 4-5 gange om ugen.

Vind på næsen og ro i sindet

Morten er 34 år og fik konstateret cystenyrer, da han var 21 år. I det daglige fylder sygdommen ikke det store endnu, og han går til kontrol to gange årligt. Hvad, der fylder for Morten, er til gengæld at føre et godt og aktivt liv og passe på sin krop.

”Cyklingen giver gode oplevelser, det er det vigtigste. Jeg får tømt hovedet efter en lang arbejdsdag, får noget vind på næsen, slår hovedet fra og cykler bare derudad. Psykisk betyder træningen også meget for mig. Der er ikke meget, jeg kan gøre for min nyresygdom. Men det er vigtigt for mig at vide, at jeg gør det, jeg kan. Derfor har jeg det bedst med at holde mig ’fit’ og i gang,” forklarer Morten og fortsætter:

”Man skal holde sig aktiv og ikke lade sig begrænse af, at man har en sygdom. God fysisk form vil være med til, at jeg kommer hurtigere ovenpå, når jeg engang skal have en ny nyre. Jeg har altid sagt, at om 5 år er jeg måske hårdere ramt. Derfor skal man gøre det, man har lyst til, nu og her, for du ved ikke, hvilken situation du havner i. Til den tid vil det være andre ting, der fylder.”

Når det kommer tæt på

Morten er ikke den eneste i familien, der har en nyresygdom. Både mor, storesøster, moster og kusine er ramt, flere af dem har gennemgået transplantation.

”Jeg er ikke så berørt af min nyresygdom endnu. Men med min søster har jeg set, hvor hurtigt det kan gå. Hun var heller ikke så påvirket af sin sygdom, men lige pludselig skulle hun have en ny nyre hurtigt. Så kommer det tæt på.”

Hvad er BetterNow?
BetterNow er en online indsamlingsplatform, hvor alle, organisationer såvel som privatpersoner, kan oprette en indsamling til et givent velgørende formål.

Indsamlingen kan man dele med familie og venner via et link. Til Mortens indsamling kunne man give et bidrag per kørte kilometer eller lave en enkeltdonation på et valgfrit beløb.

Læs mere på BetterNows hjemmeside her.