Nyt studie: Derfor bør du virkelig ikke ryge som nyresyg

Nyt-studie-Derfor-boer-du-virkelig-ikke-ryge-som-nyresyg

Det er en rigtigt dårlig idé at ryge, især når man er nyresyg, viser et nyt studie. Læs her, hvorfor du virkelig bør undgå tobakken, hvis du er i behandling for en nyresygdom.

Der er mange grunde til, at rygning er en rigtigt dårlig idé – uanset om du lever med en sygdom eller ej. Nu har forskere opdaget endnu en grund til, at særligt nyresyge bør holde sig væk fra cigaretterne.

Et nyt studie har nemlig fundet klare indikationer på, at rygning kan blokere effekten af nyremedicin. Det vil sige, at man ikke opnår medicinens beskyttende virkning, der skal bremse den faldende nyrefunktion.

Undersøgelsen er ledt af læge og forsker Bethany Roehm fra Tufts Medical Center, Boston, USA, og blev præsenteret ved den amerikanske ’nyreuge’ i Chicaco, afholdt af American Society of Nephrology.

Betydeligt større nedgang i nyrefunktion hos rygere

Det er specifikt den nyrebeskyttende del af medicinen, der bliver hæmmet ved rygning hos patienter med tidligt stadium af kronisk nyresygdom. Man mener, det skyldes, at rygning forårsager et forhøjet niveau af ’oxidativt stress’ i nyrerne.

I studiet sammenlignede forskerne 108 rygende nyrepatienter med 108 ikke-rygende nyrepatienter, begge med tidligt stadium af kronisk nyresygdom. Alle patienterne tog medicin, som skal bremse nyrefunktionens nedsættelse. Alle de 108 rygende nyrepatienter gennemgik et ryge-stop-program, hvoraf 25 lykkedes med at kvitte cigaretterne.

Ved en opfølgning fem år senere viste det sig, at nyrefunktionen var faldet betydeligt mindre hos ikke-rygerne og hos dem, som lykkedes med rygestoppet, end hos dem som fortsatte med at ryge. Forskerne fandt, at fortsat rygning hæmmer det fald i proteinudskillelse i urinen, som er tegn på, at nyremedicinen virker.

Studiet understreger vigtigheden af, at sundhedspersonale har fokus på at informere om, hvorfor det er særligt vigtigt at holde sig fra rygning, når man er nyresyg – og ikke mindst forsøge at motivere nyrepatienter til rygestop.

Kilde: American Society of Nephrology, beskrevet i denne artikel.